Poutáte se?

5. 9. 2024

Každý osmý spolujezdec se na zadním sedadle nepoutá bezpečnostním pásem! V Česku se podle posledních dat Centra dopravního výzkumu nepoutá 4,0 % řidičů, 5,4 % spolujezdců vpředu a 12,2 % spolujezdců vzadu. Loni kvůli nezapnutým bezpečnostním pásům zemřelo na českých silnicích 72 osob.

Bezpečnostní pásy jsou součástí povinné výbavy vozidel a jejich nepoužití je přestupek. Řidič může přijít o 3 body a dostane pokutu až 2 000 Kč nebo sankci ve správním řízení 2 000–5 000 Kč.

Fyzikální zákony fungují vždy a všude. V případě nárazu nebo prudkého sešlápnutí brzdového pedálu se vozidlo zastaví, ale nepřipoutání pasažéři se budou pohybovat dále dokud nezastaví o palubní desku, čelní sklo nebo chodník.

Autosedačka Kidfix III S zajistí dítěti maximální bezpečí a pohodlí díky systému XP Pad, který snižuje riziko při nárazu.
Zdroj: archiv webu

Při prudkém zastavení z rychlosti 50 km/h se hmotnost člověka může zvýšit až šedesátkrát.

To znamená, že osoba vážící 50 kg dosáhne v tu chvíli až 3 tuny!

Bezpečnostní pás je stále nejúčinnějším nástrojem pasivní bezpečnosti. Jeho používání hraje klíčovou roli při snižování počtu úmrtí a těžkých zranění při dopravních nehodách na silnicích.

Správné zapnutí bezpečnostních pásů trvá pouhé 2 sekundy, které mohou rozhodnout o životě.

Sdílet článek:

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018