test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Test Audi Q5: proč ho chtít

16. 9. 2024

Zbrusu nová Q5 od Audi dorazí do Česka v roce 2025. Redakce Žena v autě.cz otestovala oblíbené SUV v současné 2. generaci po faceliftu a hledala 5 důvodů, čím si speciálně Audi Q5 dokáže získat srdce svých zákaznic.

Čistý design. Žádné kudrlinky.

Minimalismus. Jednoduché linie. Důraz na detail. To není výčet architektonického slohu dneška ale naše redakční hodnocení vzhledu aktuální podoby Audi Q5.

test Audi Q5 foto: Žena v autě.cz
test Audi Q5 foto: Žena v autě.cz

Výrazná příď se širokou maskou chladiče budí respekt. Full LED světlomety Matrix společně s otvory pro přívod vzduchu přidávají autu na sportovním espritu.

Specialitou Audi Q5 jsou světlomety s podmanivou animací OLED. Světelný podpis se díky animaci dokáže různě měnit, a to i v závislosti na zvoleném jízdním režimu nebo když se další auto přiblíží na vzdálenost kratší než 2 metry.

Ideální vlastnost do českého provozu, kde je tzn. dálničních lepičů habaděj. 🙂 Třeba je to trochu trkne, že dělají něco špatně.

Přátelský interiér.

Do detailu promyšlený a přátelský interiér, kterého je radost se dotýkat. Prim v Audi Q5 totiž nehrají jen kvalitní materiály ale také klasické čudlíky k těm nejdůležitějším funkcím.

test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Uprostřed palubky je 10,1″palcová, dotyková obrazovka s navigací, jejíž ovládání je velmi snadné a logické.

Spárování s mobilem v Audi funguje na jedničku.

Nejdůležitější údaje o jízdě, asistentech a infotainmentu se zobrazují přímo v zorném poli řidičky.

Údaje se mění pomocí multifunkčního ovládání na volantu a zobrazují se na 12,3″ full-HD digitálním přístrojovém štítu.

Spousta místa pro celou rodinu.

test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Díky své prostornosti je pětimístné Audi Q5 ideální auto pro rodinu. Sedadla jsou velmi prostorná, snadno polohovatelná a pohodlná. Všude je spoustu odkládacích míst. Z auta je krásně vidět.

Boční sedadla v druhé řadě sedadel jsou vybavena ISOFIXy pro bezpečné uchycení dvou dětských autosedaček.

Kufr nabízí velký objem pro nejrůznější zavazadla, konkrétně 515 litrů objemu, po sklopení zadní sedadel se prostor zvětší až 1515 litrů.

Čtyřkolka do nepohody.

Naše redakce otestovala Audi Q5 s označením 40 TDI quattro. Pod kapotou se tak skrývá čtyřválcový naftový motor 2.0 TDI s maximálním výkonem 150 kW a točivým momentem 400 Nm. Žijeme ve věku důrazu na nízké emise, a tak i toto univerzální SUV je tzn. mild-hybridem.

test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Klasický spalovací motor se 48V palubní sítí je zde kombinován se startér/generátorem, díky čemuž je Q5 o fous úspornější a vypouští méně CO2 (168 – 176 g/km).

Pro řidičku mild-hybridní motor neznamená žádnou nutnost dobíjení, ale také žádné extra tichoučké rozjezdy jako u elektromobilů.

Prakticky se mild-hybrid projevuje vlastně jen tak, že při dojíždění na červenou, se start/stop vypíná již před faktickým zastavením a při jízdě nad 60 km/h bez nohy na plynu, auto plachtí…

test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Celkem dvěstěčtyři koní pod kapotou poskytuje potřebnou agilitu a živost motoru. Tunu a 825 kilo vážící Q5 dosáhne z nuly na 100 km/h za 7,6 vteřin.

Maximální řidičský komfort poskytuje plynule řadicí 7stupňová automatická převodovka a také fakt, že jde o čtyřkolku s pohonem quattro.

Variabilní pohon quattro rozděluje točivý moment podle potřeby na jednotlivá kola. To má vliv na příkladnou trakci a stabilní jízdu ve stopě na různých površích. Q5 je jako dělaná pro jízdu v náročnějším terénu.

Úspornost a bezpečnost.

Audi Q5 je univerzální, komfortní SUV, které příkladně sedí v zatáčkách. Velmi snadno se řídí. Ač je pod kapotou výkonný diesel, jeho chod téměř není slyšet. Ve městě se s ním velmi dobře pohybuje. K otočení na parkovišti potřebuje 11,8 metrů.

test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Audi drive select nabízí různé jízdní režimy. Nejvíce příjemný je jízdní režim Comfort.

Sportovní mód Dynamic pak podle aktuální nálady nabízí rychlejší reakci, dynamiku a také zábavu zejména při jízdě po okresce.

Významnou vlastností Audi Q5 s naftovým motorem je také hospodárnost. Agilní čtyřkolka si během týdenního testování řekla o 7 litrů/ 100 km.

Svou cenu si Q5 obhájí také díky špičkové výbavě a přítomnosti bezpečnostních asistentů. Nechybí parkovací asistent, asistent zabraňující srážce pre sense front, asistent pro změnu jízdního pruhu, asistent pro upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání. 

test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Ve spolupráci s kamerovým rozpoznáváním dopravních značek zajišťuje adaptivní systém v určitých situacích automatické zpomalení vozu, například před vjezdem do obce.

5 kvalit Audi Q5

Jaké tedy je Audi Q5 z pohledu nás žen? Pro tento model platí, že čím déle v autě jezdíte, tím více se líbí.

  • Rodinné Audi Q5 se snadno řídí.
  • Je bezpečné.
  • Do této úsporné čtyřkolky se hodně vejde.
  • Jednoduše se ovládá.
  • Design je navržen tak, že se na Audi Q5 (i po několika letech na trhu) dobře kouká a jeho styl nestárne.
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz
test Audi Q5: foto Žena v autě.cz

Opravdu naše redakce neodhalila nějakou pihu na kráse testované Q5?

Hnidopich, který se ve věcech zbytečně rýpe, může zmínit vzhled boků, když je otevřený kufr. Nechybí tam něco? 🙂 Je to věc názoru, jinak opravdu žádnou nedokonalost nevidíme.

Ačkoliv testované generaci už zvoní zvonec, doporučujeme se na SUV od prémiové značky mrknout na showroomu.

Jeho cena totiž není v rámci segmentu SUV mezi konkurenty extra vysoká.

Nejdostupnější Audi Q5 (35 TDI 120 kW) nyní stojí 1 381 900 Kč. Cena testovaného modelu Q5 s motorem 40 TDI 150kW quattro stojí 1 437 900 Kč.

Sdílet článek:

Více na webu Audi

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018